בסוגי עסקים רבים יש משמעות לסידורי בטיחות עבור העובדים והלקוחות. לפיכך, כל אדם הרוצה לפתוח בישראל עסק מסוג זה, בין אם מדובר בחנות קטנה או בית קפה ובין אם מדובר בעסק המשתרע על מרחב גדול ומעסיק עובדים רבים, העסק חייב לעבור תהליך שלרישוי ולקבל רישיון לכך, על פי חוק רישוי עסקים. מרכיב הכרחי ברישיון הוא מערכות כיבוי אש הולמות, המבטיחים את שלומם של הבאים בשערי העסק והנמצאים בסביבתו. להשתלטות על שריפה יש השלכות על חיי אדם ועל רכוש גם יחד. חוסר יכולת לכבות שריפה בעודה באבה יגבה מחיר אנושי וכלכלי.
איך זה עובד?
לאחר שמוגשת בקשה לרישיון עסק, נציגי שירותי הכבאות באים למקום ובודקים אותו כחלק בלתי נפרד מהתהליך של קבלת הרישוי. בדיקה זו נחוצה כדי להנחות את בעל העסק אילו מערכות לכיבוי אש הוא מחויב להתקין במקום כתנאי לקבלת הרישיון. הנציגים בודקים, למשל, את סוג החומרים הנמצאים בעסק, את נטייתם להידלק ואת מידת הסכנה שבם בזמן שריפה, את כמות האנשים שהמקום יכול להכיל בזמן נתון, את הסידורים הבטיחותיים בשעת שריפה המובנים בו, ועוד.
קיים מגוון של מערכות כיבוי אש, בהתאם לתנאים שבמקום. טוב יעשה אדם המתכנן להקים עסק אם יביא את זה בחשבון מלכתחילה כשהוא מקים את המקום, ויתייעץ עם מומחים המבינים בנושא. הדברים אמורים בעיקר אם מדובר בעסק גדול הפועל במבנה מורכב. עלויות התקנת האמצעים לכיבוי אש יכולות להיות גבוהות במקרה של עסק כזה, ולפעמים יהיו כרוכות גם בשיפוצים במבנה, כגון הכנסת פתחי מילוט למקרה של שריפה.