לפניות והצעות מחיר - צרו איתנו קשר:
לפניות והצעות מחיר - צרו איתנו קשר:

שאלות ותשובות -גילוי אש

מפתח מושגים לעניינים מיגון אש, בטיחות אש ומערכות גילוי וכיבוי אש

לעתים קרובות התפישות לגבי שריפות הן מוטעות ושונות בהרבה ממה שנראה בטלוויזיה או בסרטים ואכן רבות מהאמונות הרווחות על מערכות כיבוי אש אינן נכונות. חשוב מכל לדעת כי מערכות כיבוי אש המותקנות נכון ומתוחזקות כראוי יכולות להפחית באופן דרסטי את פוטנציאל הנזק בכל שטחי המפעל.

רוב מהנדסי כיבוי האש יסכימו כי קיימות דעות מוטעות רבות על הנזק הנגרם מאש ומהפעלת ציוד הגילוי והכיבוי.  אמנם אין הכמות של כיבוי אש יכולה להבטיח חסינות מוחלטת, ניתוח זהיר של סיכונים, בשילוב עם מבחר מתאים של מערכות כיבוי אש, יכול להפחית באופן דרסטי הנזק הפוטנציאלי.

למרבה הצער, לעתים קרובות הדיוטות אינם מבינים את ההמלצות שניתנו על ידי המקצוענים בכיבוי האש.  ה"שריפות" לא קורות לרובנו על בסיס קבוע, כפי שניתן  לראות בתמונות של שריפות בסרטים או בטלוויזיה. בסרטים, הבמאים משתמשים בגז נקי הבוער ונותן לצופה תמונה  ברורה של אש, אשר תיראה לא מציאותית במקרה הטוב.  כדי לתאר במדויק את רוב השריפות, הבמאי יצטרך להראות מסך שחור.  תפיסות מוטעות כאלו גורמות לאנשים לעיתים קרובות תפישה מבולבלת לגבי כיבוי אש.

המיתוסים נפוצים לגבי כיבוי אש

האם יש להרחיק את הספרינקלרים מהחשמל?

שריפות חשמל יוצרות כמויות גדולות של עשן סמיך, רעיל וקורוזיבי . העשן גורם להכבדה וקושי לכיבוי האש וגורם לכך שהשימוש במטפים ידניים הופך להיות משימה קשה מאוד.

את רוב הציוד החשמלי והאלקטרוני הנחשף למים מספרינקלר הנפתח בשריפה – ניתן לנקות ולשטוף. יש לשטוף את הציוד הרטוב עם מים נטולי יונים ולייבשו.

"כמעט תמיד, אנשים מתנגדים להימצאות ספרינקלרים בחדרי חשמל בגלל "סיכון אישי". טיעון זה חלש מאחר וכולם נדרשים לעזוב את החדר הרבה לפני שהספרינקלר מופעל. ברוב המקרים, הנזקים הנגרמים על ידי האש ומוצרי הבעירה הינם גדולים יותר מאלו של נזקי המים. גם במקרה שבו הספרינקלרים מופעלים כשאדם נמצא בחדר, כגון מחוסר הכרה, הסיכויים שייפגע על ידי הזרמת מים, הם פחותים בהרבה מאשר העשן הסמיך.

האם ניתן להשתמש במים על שריפות נוזלים דליקים / שמן?

אמנם נכון כי זרם ישיר של מים כשהם מיושמים על נוזלים דליקים, יכול לגרום להתזת הנוזל הבוער, זו עדיין אינה סיבה טובה להימנע מכיבוי במים בכלל. מים הוא "מכבה אש" מעולה וגורם המשמש בהצלחה לשליטה בכיבוי שריפות נוזלים דליקים, בתנאי שמיושם כהלכה.

מבט קצר על הפיסיקה של הנוזלים הבוערים מלמד כי לכל נוזל דליק ישנה נקודת ההבזקה שבה הטמפרטורה של הנוזל גורמת לפליטת אדים דליקים אשר בריכוז מספיק עם האוויר, די בו בכדי ליצור תערובת ניצתת. בפועל, זה לא הנוזל שנשרף, אלא אדי הנוזל הדליק.

ביישום נכון של מים על נוזל דליק או על שמן בוער יש השפעות התורמות לכיבוי:

1. 1. מים סופגים את החום המוסע מעל האש. אם חום זה לא ייספג, הוא עלול לגרום לנזק משני ולהצית חומרים דליקים אחרים בסביבה.

2. 2. כאשר המים מיושמים, הם מקררים את המבנים ויוצרים אפקט קירור השומר על החומרים מפני כשל (לדוגמא, מבנה פלדה מתחיל להיחלש ב C ° 427 .

3. 3. מים מוציאים את החום מהנוזל עצמו, כך שכאשר הנוזל מקורר מתחת לנקודת הבזק שלו, או אז נכבית האש מעצמה.

אופן היישום של המים הוא המפתח לכיבוי אש נכון של נוזלים דליקים. כבאי מאומן להשתמש במזנק מים במצב ערפל או ריסוס על מנת להשיג את שלושת ההשפעות שנדונו לעיל. מערכות ספרינקלרים קבועות ומערכות הצפה , נועדו להשיג את אותו אפקט – פיזור המים באופן שווה יותר בנוסף להתחלת פעולתם המוקדמת בדיכוי האש וגורמים להפחתת נזק.

היבט נוסף וחשוב של כיבוי נוזלים דליקים הינו השליטה המבוקרת על האש. נוזל דליק זורם או בריכת נוזל דליק הנמצאת מחוץ לשטח הכיסוי של מערכת המתזים לא תהיה אפקטיבית. לכן, נדרש להקפיד שהאיגום של הנוזלים הדליקים חייב להיות מוגבל לאזורים המוגנים במערכת כיבוי אש. יתר על כן, בכדי להקל על השליטה של הכיבוי, רצוי שהאזור המוגן יהיה מחולק למקטעים קטנים יותר.

האם הספרינקלרים גורמים לנזק גדול יותר מהנזק הנגרם מהאש?

מערכת הספרינקלרים מאפשרת שליטה ממוקדת על אש, בכך מתאפשר צמצום הנזקים מחד והגברת הבטיחות מאידך מלבד מערכות הצפה (אשר משמשים רק עבור מקומות בעלי סיכון גבוה ספציפי ), הספרינקלר יופעל רק כאשר החום יגיע לטמפרטורה הנקובה של הנתיך הנמצא בספרינקלר. כך שהספרינקלר יופעל רק כאשר החום יגיע לטמפרטורה הנקובה של הנתיך הנמצא בספרינקלר. כך שהספרינקלרים שיפתחו מהחום יהיו רק מעל מקום האש וימטירו מים ישירות על מקור האש.

מה הסיכוי שהספרינקלרים יופעלו בטעות?

שיעורי הכישלון של ראשי הספרינקלרים הם קטנים ביותר (בסדר גודל של 1 ל – 16 מיליון או הסתברות של 6.25 × 10 . הפעלות לא מכוונות של הספרינקלרים הינן נדירות ביותר ונגרמות בדרך כלל כתוצאה מפגיעה מכאנית או כתוצאה מתכנון לקוי של המערכת. הפעלה כושלת של ראש ספרינקלר היא נדירה כל כך, שלמעשה, טרם הצטברו אין מספיק נתונים.  ההערכה היא כי ב – 1 מכל 2.5 מיליון מערכות ספרינקלרים המותקנות תהיה התפרצות מים בטעות (הסתברות של 4.0 × 10

להבטחת אמינות פעולת המערכת לכיבוי אש, התכנון, רכיבי המערכת והתקנת הספרינקלרים, נדרשים להיות בהתאם לתקן 13- NFPA. שקובע עפ"י תכנון מערכת תיקנית את הבחירה הנכונה של מיקום הספרינקלר, בהתאם לרמת הסיכון, על מנת מזער את האפשרות של הפעלה בשוגג.

האם המפעלים העונים לתקני הבניה והכיבוי אש זקוקים להגנה נוספת?

תקני הבניה וכיבוי האש נועדו להגן על הדיירים ולשמור על ביטחונם וזאת בטרם התנאים הופכים להיות מסוכנים, ולא בהכרח בכדי להגן על הבניין מפני נזקי אש. . היסטורית שריפות תעשייתיות לא גרמו לאובדן חיים בסדרי גודל גדולים, רוב תקני כיבוי האש ותקנות הבנייה פחות מחמירים מתקני התעשייה. בנוסף, התקנים בדרך כלל אינם עוסקים בהתאמת מערכות כיבוי אש, אלא רק דורשים את התקנתם,

ההפסדים בתעשייה הנגרמים משריפות, מהווים אחוז גבוה מאבידות הרכוש השנתיות. הגורמים הדורשים עמידה בתקנים מנחים את דרישות המינימום, למרות שהקבלנים ובעלי נכסים רואים בדרישות אלו המושתתות עליהם כדרישות מקסימום.

אם "התקנים" נועדו בעיקר למניעת אובדן רכוש, איך אתה יכול לוודא כי המפעל שלך מוגן כהלכה?. חברות הביטוח התעשייתי הפועלות בתחום התעשייתי יכולות להציע שפע של מידע טכני לתמיכה וייעוץ החל מתוכניות לניהול צמצום הפסדים ועד לתוכניות של מערכות כיבוי אש לסיכונים מיוחדים.

האם עדיף להסתמך על מערכות ידניות לכיבוי אש?

הלחימה באש באמצעות ציוד ידני הינה המוצא האחרון כאשר מנסים להגביל ולרסן את האש בתוך מפעל. עד שמכבי האש המקומיים מקבלים את ההודעה ומגיעים למקום השריפה, כבר התרחש נזק רב למבנה ותכולתו. הוסף לכך גם את נזקי המים הנגרמים מהזרמת מים מהזרנוקים "2 או "3 . המזרימים כמויות גדולות של מים במקרה של שריפות גדולות או אירוע בבניינים גבוהים ( 1,000-2,000 ליטר בדקה ),מה גם שמפקד הכיבוי עשוי להחליט, בהתאם לנסיבות, לנקוט בעמדה הגנתית ולאפשר לאש לשרוף את האתר ובלבד שהמבנים הסמוכים לא יפגעו ולא לסכן את ביטחונם של הכבאים.

כיבוי אש אפקטיבי הרבה יותר קשה מהמתואר בטלוויזיה ובסרטים. מעטים מבינים כי מטף טיפוסי מספק רק כ – 10 – 15 שניות של חומר כיבוי. אם המטף מופעל בשלב ההתחלתי של האש ובתנאי שמפעיל המטף מאומן ומכיר את השימוש הנכון במטף, גם אז המטף מהווה יתרון מוגבל בהגנה על המתקן. לעיתים קרובות קורה שזמן יקר מתבזבז בזמן ניסיונות כיבוי באמצעות מטפי כיבוי, בו בזמן שהכבאים היו יכולים לקבל ההודעה על השריפה מיד.

הכיבוי באמצעות זרנוק מים יכול להיות הרבה יותר קשה ממה שזה נראה. רבים מהזרנוקים "2 אינם מתוחזקים כראוי ע"יiהדיירים ועלולים לגרום לפציעה בזמן השימוש. גם העשן המתפזר במהירות פוגע בריאות ותוצרי השריפה עלולים להפוך חדר בוער למלכודת קטלנית בתוך דקות.

בכל מצב אחר פרט לשריפה קטנה ומוגבל, הדבר המומלץ ביותר לעשות הוא לעזוב את האזור באופן מיידי, להודיע מיד למכבי האש ( ממיקום בטוח ), ולתת למערכת הכיבוי (אם מותקנת) לעשות את העבודה.

האם הכבאים מכירים מערכות כיבוי האש?

בעת ביצוע בדיקה במפעל תעשייתי, המפקח הבחין כי במערכת מסוג המשמשת להגנה על מבנה עשוי עץ גדול למדי, המגוף היה סגור. כשנשאל ממונה הבטיחות במתקן לפשר המגוף הסגור הוא השיב כי הוא יתיעץ עם עובד אחר, כבאי בגמלאות, וכך עשה מיד. would הכבאי בדימוס הודיע לממונה הבטיחות כי מערכת ניתוק מערכת המתזים היתה "חוקית" ומכוונת היות שאנשי המפעל היו מודאגים לגבי פעולתה האפשרית של מערכת הספרינקלרים וכי התכוונו שבמקרה של שריפה מישהו יפתח את הברז למערכת (הממוקם באזור האש).

אירוע זה מחזק את התפישה המוטעית שהכבאים יודעים הכל על מערכות ספרינקלרים ומערכות אחרות לכיבוי אש. אם הכבאי בגמלאות היה מכיר את אופן הפעולה של מערכות הכיבוי במפעל, הוא היה יודע שהחששות היו בלתי מבוססים, שכן מערכות הספרינקלרים מסוג אינם מאפשרות פעולה בשוגג וכי השסתום לא יהיה נגיש בבטחה בזמן שריפה.

הכבאים מאומנים להתמודד עם טקטיקות הלחימה באש והצלת נפשות אולם ההכשרה והידע שלהם על מערכות כיבוי אש קבועות הוא בדרך כלל מוגבל. מערכות כיבוי אש מתוכננות באופן מכאני, חשמלי, כמערכות מבניות אשר יש להשאיר את תכנונן למתכנני ולמהנדסי מערכות כיבוי אש ואת הטיפול בהם לקבלנים מנוסים.

למערכות כיבוי אש בספרינקלרים יש רקורד מעולה של הגנה מאש על בני אדם ועל בניינים, עצם נוכחות מערכות ספרינקלרים אינו אומר בהכרח שזה מכסה כראוי את התמודדות עם שריפות. עובדה זו נכונה במיוחד במתקנים בהם משתנה הסיכון באופן תדיר.

. מערכות ספרינקלרים מותאמות לאופי התפוסה שבמבנה, כלומר ככל שהצפי לשחרור חום מן האש גבוה יותר מערכת הספרינקלרים חייבת להיות מסוגלת לספק כמויות גדולות יותר של מים. צפיפות המים הזורמים ליחידת שטח, היא איזון בין כניסת אספקת המים (זרימה ולחץ) ובין ההתנגדות והחיכוך של צנרת הספרינקלרים. חישובים הנדסיים (חישובים הידראוליים) הנעשים על מערכת ספרינקלרים, מאפשרים לקבוע את הפריסה של הספרינקלרים ואת הבחירה הן בקוטר הצינור והן בסוגו. מכאן, מערכת ספרינקלרים שנבנתה לפני 10 שנים לא בהכרח תתאים כהגנה מספקת היום ועל כן יש לבדוק מדי שנה את השינויים שעברו על המקום ועל תפוסתו.

צור קשר עכשיו

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם